بِسمِ اللهِ الرّحمَنِ الرَّحیمِ

خداوند می فرماید:

" أرأیتَ الّذی یُکَذِّبُ بالدّینِ "

 

منظور از دین چیست؟

آیا منظور از دین ، خودِ دین است؟ همان راه و روشی که خدا به واسطه ی رسول اکرم صلّی الله علیه وآله برای انسانها بیان فرموده؟

یا دین به معنی جزاست؟ جزا، حساب و کتاب و معاد؟ جزا در روز جزا.

 

"  أرأیتَ " ؛ در جایی به کار می رود که توأم با تعجّب باشد، به تعجّب در آورد.

آیا دیدی؟ آیا می بینی؟ همراه با تعجّب و اعجاب در امر.

 

در اینجا با توجه به معنی أرأیتَ ، بهتر است در مورد معنای دین، به این مسأله توجّه داشته باشیم که این آیه و آیات بعدی در کل به این اشاره می کند که افرادی که به ظاهر، راه و روش دینی را اتّخاذ می کنند ؛ معتقد هم هستند؛ اظهار عقیده هم می کنند؛ به وظایف صوری هم عمل می کنند؛ ولی بی بهره اند از آن اثراتی که باید تربیت دینی در آنها به جای بگذارد؛ از آن نتایج محروم هستند. قهراً اینها متدیّن دینی نیستند و در مسیر دین نیستند و عقیده و اعمال آنها ، ظاهری است؛ رفتارشان بر اساس موازین نیست. دین آنها خشک است؛ بی روح است؛ در حقیقت ، آنها تکذیب کننده ی دین هستند.

 

دین، تنها داشتن یک سلسله عقاید خشک و بی جان و اتّخاذ یک سری روشهای خشک و بیجان نیست؛ که بدون این که انسان را پیش ببرد و به مقصدی که باید نزدیک کند، باشد. این دین نیست.

 

ما در ابتدا فکر می کنیم کسی که اظهار عقیده کرد یعنی عقیده داشت و یک سلسله از احکام را هم عمل کرد ؛ اگر هیچ اثری از وجودش ، از این راه و روشی که اتّخاذ کرده در او پیاده نشود، هیچ تحوّلی در وجودش پیش نیاید، هیچ کمالی را صاحب نشود و به هیچ کمالی نرسد، این را می دانیم که: اینها در دین هستند؛ متدین و مسلمانند. بله. کسی که معتقد است و به وظایفی که دین برای او تعیین می کند، از واجبات و محرمات عمل می کند ولی در عین حال، هم عقایدش هم اعمالش خیلی خشک و بی جان است ؛ به این معنا که هیچ اثر و تحوّلی در وجودش ، از نتیجه ی اتّخاذ دین، پیش نیامده، این را مسلمان حساب می کنند؛ متدیّن به اسلام و دین می دانند ؛ درست، ولی دین احکام و آثار خاصّی دارد و برای منظور خاصّی است.

 

راه و روش دینی داشتن، یک سلسله عقاید خشک و بیجان و انجام دادن یک سلسله اعمال بی روح، به نحوی که هیچ، انسان را به حرکت در نیاورد، این دین نیست.

 

دین یعنی راه انسان به سوی خدا.

دین یعنی راهی که انسان را به سوی خدا می برد.

 

منبع: mshojaee.persianblog.ir