طبعاً آنجا که انسان به خواسته ی «خود» یا «نفس» جواب مثبت مى ‏دهد و واجبى را ترک مى ‏کند و یا حرامى را مرتکب مى‏ شود، به بت «خود» یا بت «نفس» لبیک گفته و در بزرگ شدن و رشد یافتن «خود» یا نفس» کوشیده و آنرا پرورش داده است. در بیان روشن‏تر، نفسانیت و انانیت خود را کامل‏تر گردانیده و آنچه را که باید در سیر عبودى خویش در فناى آن بکوشد، تکمیل و تربیت نموده و حجاب بین خود و حضرت حق را غلیظ تر و راسخ‏تر کرده و فاصله بین خود و حضرت مقصود را بیشتر و زیادتر گردانیده است. جواب مثبت دادن به خواسته خود یا نفس، در حقیقت، سعى در بزرگ شدن و رشد یافتن «خود» یا «نفس» است، و این بدان معنى است که انسان حجاب بین خود و خدا را کامل‏تر مى‏ گرداند.

در مصباح الشریعة، در باب جهاد و ریاضت، بیانى از امام صادق، صلوات الله علیه، آورده است که در قسمتى از آن چنین فرموده است: «ولا حجاب أظلم و أوحش بین العبد و بین الله من النفس و الهوى» یعنى «و هیچ حجابى بین بنده و بین خداى متعال نیست که ظلمانى ‏تر و موحش ‏تر از نفس و هواى آن باشد».

این، یک علامت و نشانه خوبى است براى کسانى که مى‏ خواهند بدانند چه اندازه بین آنها و خداى متعال فاصله و دورى هست؟. یعنى هر کسى با مطالعه و بررسى جنبه نفسانیت خویش مى‏ تواند به این حقیقت که گفتیم پى ببرد و بداند که فاصله و حجاب بین او و حضرت حق چه اندازه است؟ هر کس هر اندازه اسیر نفس خود و مطیع خواسته‏ هاى خود باشد، به همان اندازه فاصله با حضرت مقصود دارد؛ زیرا اصل حجاب، همان «خود» و «نفس» اوست و حجب دیگر از آن نشأت مى ‏گیرد و با آن قائم است. (دقت شود).

گر  ببینى میل خود سوى سما

پر    دلت    برگشا    همچون    هما

 

ور  ببینى میل خود  سوى  زمین
نوحه میکن  هیچ  منشین از حنین

 

عاقلان خود نوحه ‏ها پیشین کنند

جاهلان آخر  بسر  بر مى ‏زنند

 

ز    ابتداى  کار   آخر  را   ببین
تا    نباشى  تو  پشیمان   یوم   دین

 

دفتر سوم مثنوی